Suszarnia do kukurydzy — zastosowanie i rodzaje

Suszarnia do kukurydzy - Unia.

Zbiór kukurydzy odbywa się zwykle we wrześniu i trwa do października. Znawcy tematu wiedzą jednak, że termin kukurydzianych żniw zależy od kilku rzeczy. Ważna jest pogoda, wilgotność oraz przeznaczenie zbiorów. Z reguły zebraną kukurydzę przeznacza się na paszę dla zwierząt oraz na ziarno.

Jakie znaczenie dla procesu produkcji ma suszenie kukurydzy? Jeśli ziarno nie zostanie poddane suszeniu, gdy tylko osiągnie dojrzałość fizjologiczną, zaczną w nim zachodzić procesy degeneracyjne. Aby suszenie było optymalne, konieczne jest zastosowanie suszarni do kukurydzy. Jak wybrać suszarnię do kukurydzy i na co zwracać uwagę oceniając jej wydajność i jakość?

Po co suszyć kukurydzę?

Świeżo zebrane kolby kukurydzy mogą zawierać nawet 50% wilgoci. Gdyby składować kukurydzę w takim stanie, bez uprzedniego wysuszenia, zbiory byłyby narażone na szkodliwą działalność grzybów i choroby odgrzybicze. Rolnicy suszą też ziarna kukurydzy, aby:

  • zmniejszać koszty pakowania, transportu, przechowywania i przetwarzania,

  • zmniejszyć straty po zbiorach,

  • wydłużyć okres przydatności do spożycia

  • uniknąć kiełkowania w okresie przechowywania.

Dobrze wysuszone ziarno ma tylko około 12 do 15% wilgoci, co pozwala na bezpieczne przechowywanie ziarna.

Jak przebiega proces suszenia kukurydzy?

Proces suszenia kukurydzy w większości suszarni przebiega podobnie — ziarno jest wentylowane powietrzem o wysokiej temperaturze (nawet do 120°C). Ma to na celu odprowadzenie wilgoci z kukurydzy. Wysokie temperatury sterylizują ziarno i jednocześnie zapobiegają jego kiełkowaniu.

Wysuszenie kukurydzy do wilgotności względnej bliskiej nasycenia trwa średnio 5 -6 godzin, zakładając, że suszarnia usuwa około 5% wilgoci w ciągu 1 godziny. Oczywiście wartości te mogą się różnić w zależności od typu i jakości suszarni do kukurydzy. Czas suszenia będzie dłuższy, jeśli suszenie odbywa się przed siewem.

Suszarnia do kukurydzy - Unia.

Jak działają suszarnie porcjowe używane do procesu suszenia?

Suszarnie porcjowe nadają się do suszenia wszelkiego rodzaju roślin strączkowych, oleistych i zbóż, w tym kukurydzy. Mogą być skutecznie stosowane w gospodarstwach rolnych, a także w przemyśle rolno-spożywczym. Efektywnie obniżają wilgotność suszonego produktu, a zastosowane w nich nowoczesne rozwiązania techniczne pozwalają na oszczędne zużywanie paliwa.

Suszarnia do kukurydzy z reguły podgrzewana jest olejem opałowym lub gazem ziemnym. Jeśli potrzebny jest inny sposób ogrzewania powietrza, istnieje możliwość zamocowania nagrzewnic powietrza na biomasę.

Proces suszenia w tego typu suszarni przebiega w 4 etapach:

  1. załadunek ziarna przy pomocy specjalnego urządzenia zasypowego,

  2. suszenie przy pomocy ogrzanego powietrza, które odbiera z ziaren wilgoć, a następnie, jest odprowadzane na zewnątrz suszarni,

  3. chłodzenie,

  4. wyładunek ziarna.

W zależności od modelu suszarnie porcjowe mogą różnić się podstawowymi parametrami takimi jak pojemność zasypowa (średnio od 9,5 do niemal 18 t), czy całkowita moc cieplna. Zazwyczaj w wersjach typu premium dostępne są funkcje dodatkowe takie jak odpylanie (cyklowentylator), czy piec z wymiennikiem ciepła dla palnika gazowego (lub palnik olejowy).

Suszarnie do kukurydzy o pracy ciągłej

Korozja, uszkodzenia, czy zmienne warunki atmosferyczne nie stanowią wyzwania dla suszarni o pracy ciągłej, która zbudowana jest z wysokogatunkowej stali ocynkowanej. Ten typ maszyn do przeprowadzania procesu suszenia został zaprojektowany do nieprzerwanej pracy przez cały okres żniw.

Niewątpliwą zaletą suszarni o pracy ciągłej jest stały poziom znakomitej wydajności bez względu na panujące na zewnątrz warunki. To m.in. dlatego, że suszarnie o pracy ciągłej są właściwie izolowane za pomocą płyty warstwowej z wełny mineralnej. Warto docenić, że producenci dokładają wszelkich starań, aby móc odzyskiwać ciepło z sekcji chłodzenia. Dzięki temu można je ponownie wykorzystać w procesie suszenia zboża, rzepaku, słonecznika, czy kukurydzy.

Suszarnie mobilne

Ten typ suszarni świetnie sprawdza się dla firm bez linii pozbiorowej. Ich główną zaletą jest to, że mogą pracować zarówno na polu, jak i w zagrodzie. Niskie zużycie czynnika grzewczego oraz szybki zwrot inwestycji powodują, że są chętnie wybierane przez rolników. Co więcej, ten typ suszarni nie wymaga zgody na budowę, a przy tym jest prosty w obsłudze. Oczywiście, suszarnia mobilna ma pewne ograniczenia w porównaniu do suszarni stacjonarnych. Jednym z nich jest potrzeba użycia zewnętrznego podajnika do załadowania zbóż.

Zazwyczaj czynność ta wykonywana jest przy użyciu ładowacza czołowego lub przenośnika, które z reguły są na wyposażeniu każdego gospodarstwa rolnego. Podobnie rzecz się ma, jeśli chodzi o rozładowanie zboża po suszeniu. Do wyładowania można użyć przenośnika lub opróżnić zawartość suszarni na podłoże w celu dalszego załadunku przy pomocy ładowacza czołowego.

Warto wiedzieć, że tutaj ziarna i zboża są suszone partiami, a ziarno krąży w suszarni z prędkością, jaką wybierzemy.

Suszarnia mobilna.

Czym wyróżnia się dobra suszarnia do kukurydzy?

Jeśli chcesz, aby wybrana suszarnia do kukurydzy spełniała Twoje wymagania, weź pod uwagę 4 najważniejsze cechy:

  1. temperaturę suszenia — czy i jaki ma system kontroli temperatury, aby efektywnie suszyć ziarno, nie uszkadzając go,

  2. czas suszenia — jak łatwo można dostosować czas suszenia do warunków na zewnątrz oraz wydajności systemu odpowiedzialnego za odparowanie,

  3. sposób przepływu powietrza w suszarni — czy ten sposób ogrzewania jest efektywny,

  4. ruch produktu w trakcie suszenia — czy jest ciągły i równomierny.