Pszenica jest zbożem, które na terenie Polski cieszy się ogromną popularnością. Według statystyk jest najczęściej uprawianym zbożem w naszym kraju. Nic dziwnego, ponieważ wykorzystywana jest zarówno na cele konsumpcyjne, jak i paszowe. Sama jej uprawa nie jest skomplikowana, chociaż jest zbożem dużo wymagającym od gleby. Pszenica przez setki lat została zmodyfikowana na tyle, że nie straszne są jej susze, wysokie temperatury i inne niesprzyjające rolnictwu zawirowania atmosferyczne (niemniej jednak woli ona chłodniejsze pory roku). Zboże to posiada wiele odmian, natomiast w Polsce najpopularniejszymi z nich są: pszenica ozima (do której zalicza się również pszenica Hondia) i jara.
Z poniższego artykułu dowiesz się trochę o właściwościach i cechach, jakie posiada pszenica ozima Hondia. Jeżeli ciągle wahasz się, czy warto zająć się jej uprawą, zachęcamy do lektury.
Hondia – wysoka jakość plonowania na terenie Polski
Pszenica Hondia została zarejestrowana w Polsce w 2010 roku. Cechują ją wysokie parametry jakościowe, co czyni ją odmianą elitarną. Nawet pomimo niesprzyjających warunków glebowych, uprawa Hondii może pozostawać na wysokim poziomie plonowania. Szereg jej zalet i cech wytrzymałościowych sprawiło, że polscy rolnicy, którzy uprawiają pszenicę ozimą coraz częściej i chętniej sięgają właśnie po Hondię.
Pszenica ozima Hondia wykazuje bardzo dużą odporność na choroby, co znacząco wyróżnia ją wśród pszenic ozimych. Jej wysoka zdrowotność sprawia, że wykazuje wysoką obronność na choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego, brunatną plamistość liści, czy inne choroby atakujące zboża. Hondia daje grube ziarno o bardzo dobrym wyrównaniu i obniżonej zawartości pośladu. Zimotrwałość 5,5 Hondii sprawia, że dobrze znosi polskie zimy. Dodatkowo toleruje nieuregulowane pH, co daje możliwość uprawy na słabszych stanowiskach. Hondia zalecana jest również dla rolników, którzy stosują praktykę opóźniania siewów.
Pszenica ozima Hondia – jak siać i uprawiać?
Tak jak zostało to wcześniej wspomniane, pszenicę w Polsce uprawia spora liczba rolników. Nie oznacza to, że poza granicami naszego kraju nikt jej nie docenia. Jako ciekawostkę wtrącimy, że obszarowo, zaraz po ryżu i kukurydzy, uprawy tego zboża są największe na świecie! Wynika to na pewno z faktu, że pszenica jest wykorzystywana w różnych gałęziach przemysłu. Tę z niższymi parametrami jakościowymi przeznacza się na paszę – nie jest ona zbytnio wartościowa, ale za to jest w stanie szybko osiągnąć wysoki plon. Sytuacja odwrotna dotyczy pszenicy wykorzystywanej do celów konsumpcyjnych. W tym wypadku, na plon trzeba odpowiednio długo poczekać, a gleba, na której zasiana zostanie pszenica, musi spełniać szereg wymagań. Uznaje się, że gleba do uprawy pszenicy powinna posiadać wysokość pH przynajmniej na poziomie 5,5. Tam, gdzie pH jest niższe, raczej nie należy spodziewać się dobrego plonu.
Niezależnie od terminu siewu jakiejkolwiek odmiany pszenicy ozimej, jest to proces, do którego należy się odpowiednio przygotować i zaplanować go możliwie jak najdokładniej. Technologia wykorzystywana do siewu pszenicy ozimej skupia się głównie na przygotowywaniu gleb pod siewy. Najpopularniejsze zabiegi uprawowe, z których korzysta się przy siewie pszenicy to talerzowanie, płytka orka, agregat uprawowy lub uprawowo-siewny.
W procesie uprawy pszenicy można wyróżnić trzy najważniejsze aspekty, które mają ogromny wpływ na wielkość i jakość plonów. Przede wszystkim warto zaplanować i precyzyjnie obliczyć jak duży możemy zebrać plon. Jeżeli plon miałby być niewielki, należy dołożyć wszelkich starań, aby nie zmarnować nawet ziarenka. Kolejną kwestią jest dobrze przygotowany przedplon, a ostatnią – analiza zasobności gleby.
Przedplon
W przypadku pszenicy Hondia (oraz każdej innej pszenicy ozimej) tradycyjnie, do przedplonu stosuje się glebę po rzepaku, burakach cukrowych, a także kukurydzy. Coraz częściej jednak przedplon robi się ze zbóż bobowatych (typu soja). Chcąc chronić plony przed atakiem chwastów, pszenicy nie sieje się na glebie źle zbrylonej i słabo uprawionej.
Terminy
Pierwsze skrzypce w kalendarzu rolnika zawsze grają pory roku i warunki atmosferyczne. To, kiedy zostanie posiana pszenica, zależy głównie od obserwacji warunków atmosferycznych. Przyjmuje się, że termin siania pszenicy przypada na jesień (późny wrzesień – wczesny listopad), jednak z powodu powolnego rozcierania się wyraźnych granic temperatur pomiędzy porami roku, niektórzy ryzykanci sieją ją nawet na początku grudnia.
Pszenica ozima Hondia nadaje się do późnych siewów, co jest jedną z cech, dzięki którym nieprzerwanie rośnie jej popularność.
Pszenica Hondia – warto czy nie warto?
Hondia jest na pewno ciekawą propozycją na rynku rolniczym. Idealnie wpasowuje się na polski klimat. Poza tym Hondia posiada bardzo dobrą plenność również na terenie Niemiec i jest coraz popularniejsza w Europie. Wiąże się to na pewno z jej wieloma zaletami, szczególnie tymi dotyczącymi pH gleby. Jej grube ziarno i odporność na wyleganie sprawia, że warto wziąć ją pod uwagę podczas planowania upraw.