Pierwsze koszenie trawy po zimie

Pierwsze koszenie trawy po zimie.

Trawnik jest wizytówką każdego ogrodu. Nawet jeżeli nie mamy kwiatów i krzewów ozdobnych, a posiadamy wypielęgnowany i zadbany trawnik, nasz przydomowy teren zachwyci nie jednego przechodnia. Przy odpowiednim prowadzeniu trawnika już w pierwsze gorące dni możemy poleżeć na trawie niczym na mięciutkim dywanie. Jak wprowadzić trawnik w sezon wiosenny? Kiedy wykonać wiosenne koszenie i jak to zrobić, żeby nie zaszkodzić na kolejne miesiące? Podpowiadamy poniżej, usiądź wygodnie i przeczytaj do końca.

Przygotowanie pod pierwsze koszenie trawy

Pierwsze koszenie trawnika, to istotna czynność w jego pielęgnacji. Pamiętajmy, że jeśli zrobimy to zbyt wcześnie, trawa może nie poradzić sobie z mrozami. Jeżeli zbyt późno - źdźbła mogą być już zbyt stare i przerośnięte, będą się słabo krzewiły. Zanim przystąpimy do pierwszego koszenia młodego trawnika, dobrze jest go zwałować. Złaszcza jeżeli mamy świeżo założoną trawę. Młode źdźbła są bardzo delikatne i aby uniknąć ich wyrywania z podłoża, w tym celu utwardza się ziemię poprzez zwałowanie.

Mężczyzna kosi trawę.

Upewnijmy się także, że po zimie nie ma żadnych chorób grzybowych. Jeśli się pojawią, wykorzeńmy ich ogniska, zanim przeniosą się na większy obszar. Zanim przejdziemy do koszenia trawnika, warto zadbać o stan kosiarki spalinowej. Kosić należy tylko i wyłącznie z zaostrzonymi nożami kosiarki. Pielęgnacja trawników to także pozimowe grabienie. Pozbycie się tak zwanego filcu, czyli liczny obumarłych po zimie źdźbeł, innych resztek roślin i chwastów. Zalegają one między trawą, hamując jej dostęp do światła i tlenu. Trawę należy dokładnie wygrabić jeszcze zanim rozpocznie się okres wegetacji, przypada to na okolice marca. Niezależnie od powierzchni musimy dokładnie wygrabić całą trawę w ogrodzie. Dosiać możliwie szybko nasiona tam, gdzie to konieczne, jeszcze przed uruchomieniem kosiarki.

Jak i kiedy przeprowadzić pierwsze koszenie trawy?

Trawę kosimy po zimie, najczęściej na przełomie marca i kwietnia. Kiedy źdźbła mają 8-10 cm. Powinniśmy pilnować tego momentu i w odpowiednim czasie odpalić kosiarki spalinowe. Jeżeli mrozy długo się utrzymują, bywa, że ten moment przypada dopiero na koniec kwietnia. Wysokość koszenia tuż po zimie to 5-6 cm. Nigdy nie należy tego robić krócej. Dopiero kolejne koszenie w sezonie, możemy wykonać na wysokości 4 cm. Pamiętajmy, że kosić powinniśmy przynajmniej raz w tygodniu. Piękne trawniki to takie, których koszenie przeprowadzamy możliwie często. Zbyt niskie koszenie prowadzi do wysuszenia gleby, pojawienia się grzybów i mchu. Rośliny powinny mieć ochronę przed nagłą suszą, dlatego nie możemy radykalnie przycinać trawniku na wysokość poniżej 3 cm. Z kolei cięcie, gdy źdźbła sięgają już 10 cm to przesada, ponieważ wypieramy tym sposobem trawy szlachetne, chwasty mają czas na rozwój. Wiosenny wzrost trawy zależny jest od temperatury powietrza, dlatego pilnujmy wzrostu i w odpowiednim momencie wykonajmy zabieg koszenia trawy, najlepiej gdy ma około 8 cm wysokości.

Pierwsze koszenie trawy - wiosna.

Kosić trawnik najlepiej jest w dni pochmurne, ale bezdeszczowe. Koszenie w pełnym słońcu nie sprzyja odpowiedniemu nawodnieniu. Trawa nie może być ścina także w czasie deszczu. Ważne, aby po koszeniu podlać intensywnie całą powierzchnię trawnika.

Kolejne koszenie trawnika

Wiosenne koszenie trawnika to moment przełomowy, ponieważ czujemy nadchodzącą wiosnę i czynimy przygotowania estetyczne do wypoczynku w ogrodzie. Potem częstotliwość koszenia zależy od tempa wzrostu. Pamiętajmy, że najlepiej trawnik systematycznie przycinać o te 4-5 cm. Nie oszczędzajmy wody, a piękna trawa będzie zachwycał nasze oko już przy pierwszym wiosennym koszeni. Zadbajmy także o odpowiednią kosiarkę, taką, która w każdym przypadku pomyślnie wywiąże się ze swoich zadań. Kosiarka powinna się dobrze prowadzić, być zwrotna, mieć regulowaną wysokość przycinania oraz funkcję mulczowania resztek trawnika.

Mulczowanie terenów zielonych

Mulczowanie gleby a nawożenie.

Mulczowanie jest to technika nawożenia gleby, poprzez ścięcie i rozdrobnienie zielonego nawozu. Uprawiana jest w celu zmniejszenia parowania wody i hamuje wzrost chwastów. Zatrzymuje także wilgotność przy glebie i zapobiega wysuszaniu na wskutek działania czynników atmosferycznych. Najlepiej z tych funkcji wywiązuje się w porach suchych, nie mniej mulczowanie poplonu ozimego także przynosi odżywcze rezultaty dla gleby. Na rynek wprowadzono specjalne kosiarki do mulczowania trawy oraz maszyny do mulczowania krzewów i gałęzi. Na rynku pojawiają się firmy usługowe, które w ekologiczny sposób odpady organiczne przekształcają w wartościowy nawóz dla gleby i innych roślin. Odpowiednio przeprowadzone mulczowanie trawnika, łąki lub pola zaowocuje w przyszłości.

Mulczowanie trawników

Mulczowanie trawnika, na czym polega? Po skoszeniu powierzchni trawnika następuje mulczowanie trawy (czyli jej rozdrabnianie na jak najmniejsze części) i rozłożenie na powierzchni gleby, którą porasta. Jest to niekosztowny zabieg pielęgnacji trawnika, który zatrzymuje parowanie wody. Rozłożenie skoszonej trawy również stanowi naturalny nawóz dla naszego trawnika. Jeżeli zaopatrzymy się w kosiarkę, z funkcją mulczowania pielęgnacja trawnika zajmuje nam mniej czasu. Warstwa pokosu już w momencie koszenia równomiernie rozkłada się pomiędzy źdźbłami.

Mulczowanie możemy wykonywać regularnie, co kilka dni kiedy ścinamy trawę. Należy jednak pamiętać, że ścinane źdźbła powinny mieć długość około 4 cm. Wtedy skracamy je zaledwie o 1/3 ich długości. Dlatego zabieg należy powtarzać dość regularnie, ażeby trawa nie urosła zbyt wysoka. Pokos dłuższy niż 1,5 cm należy kosić kilkakrotnie lub zebrać stare źdźbła. Dopiero gdy koszony trawnik utrzymamy na wysokość około 4 cm, możemy powrócić do mulczowania. Zbyt częste koszenie nie zaszkodzi naszej trawie.

 

Mulczowanie trawnika.

Wskazane jest zainteresowanie się mulczowaniem kiedy nasza trawa zaczyna usychać lub przestaje być odporna na szkodniki i czynniki pogodowe. Jeżeli zauważymy żółknięcie, przerzedzanie lub usychanie należy przejść do podstawowej ochrony ogrodu i zrobić zabieg mulczowania. Ochronimy wtedy system korzenny przed wysuszeniem i utrzymamy trawnik na odpowiedniej wysokości.

Mulczowanie terenów pod inwestycje

Mulczowaniu podlega nie tylko trawnik, ten zabieg nie ogranicza się tylko do drobnych roślin i traw z twojego ogrodu. Odpadów organicznych możemy także szukać wśród gałęzi i krzaków. Podczas karczowania terenów pod inwestycję i budowę domów. Kiedy szybko należy oczyścić ogród z niechcianych gałęzi. Można wykorzystać specjalne maszyny i wykonać mulczowanie. Sprzęt, który rozdrabnia gałęzie i suche trawy na budowie miesza rozdrobnione drewno z ziemią. Warstwa gleby zostaje równomiernie i szybko naturalnie użyźniona. Dodatkowo pozbywamy się problemu z koniecznością wywiezienia do kosza lub na wysypisko odpadów po karczowaniu.

Mulczowanie łąk

Tereny zielone to także łąki. Utrzymanie ich w odpowiedniej kondycji jest niezwykle ważne dla rolnika i przedsiębiorcy. Mulczowanie łąki polega na skoszeniu jej i jednoczesnym rozdrobnieniu, a następnie skoszoną trawę zostawiamy na łące. Niestety o łąkę trudniej zadbać, niż o trawnik w ogrodzie przydomowym. Trudno zbyt często kosić trawę, a ta do mulczowania nie może być zbyt długa. Jeśli taka będzie, warstwa pozostawionego mulczu może stworzyć tak zwany filc na łące, który będzie pleśniał i wytwarzał ogniska z grzybami. Jeżeli pora jest wilgotna lub występuje duża liczba opadów, mulczowania łąki należy unikać. Najlepiej zabieg ten wykonywać przy słonecznej pogodzie i systematycznie. Jednak gdy pogoda jest słoneczna, z łąk i pastwisk najczęściej korzystają zwierzęta, więc koszenie z mulczowaniem jest zbędne.

Mulczowanie gleby rolnej

Mulczowaniem jest nazywany także element uprawy konserwującej, polegający na pozostawieniu warstwy mulczu na polu przez zimę. Zabieg ten ma za zadanie chronić glebę przed czynnikami atmosferycznymi w okresie późna jesień, zima i wczesna wiosna. Chroni glebę przed nadmierną utratą wilgotności i parowaniem, reguluje temperaturę dzięki zatrzymaniu ciepła wiosną i jesienią. Stanowi też formę nawozu organicznego i dostarcza glebie składników pokarmowych. Wreszcie hamuje rozrost chwastów. Jedyne co należy zrobić, to jesienny poplon lub resztki słomy, kukurydzy zmulczować przed zimą i pozostawić aż do wiosny. W tym czasie materia organiczna ulegnie stopniowemu rozłożeniu, a na wiosnę zostanie przyorana i zmieszana z glebą. Zabieg ten przebiega odmiennie niż mulczowanie trawy, nie mniej zasada jest taka sama, pozostawiona warstwa zabezpiecza i odżywia glebę.

Ścięta trawa.

Podsumowanie zalet mulczowanie terenów zielonych

Niezależnie czy zabieg pielęgnacji trawnika prowadzimy przy pomocy kosiarki z funkcją mulczowania, czy sami zajmujemy się skoszoną trawą, pamiętajmy, że jest to proces dbający o kondycję naszego trawnika i prawidłowy system korzeni. Skoszona trawa pozostaje w naszym ogrodzie i zostaje wykorzystana jako nawóz, nie zalega i nie trafia do kosza. Mulczowanej trawy nie musimy już tak intensywnie podlewać, a więc oszczędzamy wodę. Jeżeli zostawiamy pokos na łące lub zamierzamy mulczować glebę na polu uprawnym, pamiętajmy także że mulczowanie przynosi głównie korzyści i prawidłowo wspiera nas w walce o czyste środowisko. Nie rosną nam nowe chwasty, a więc zaoszczędzamy czas i energię na ich usuwanie. W przypadku pola uprawnego oszczędzamy także paliwo i środki finansowe na opryski przeciwko chwastom. Jednocześnie przy tym nie dostarczamy szkodliwych dla środowiska środków chemicznych do gleby.

 

Pszenica Hondia - jak uprawiać?

Pszenica Hondia - odmiana.

Pszenica jest zbożem, które na terenie Polski cieszy się ogromną popularnością. Według statystyk jest najczęściej uprawianym zbożem w naszym kraju. Nic dziwnego, ponieważ wykorzystywana jest zarówno na cele konsumpcyjne, jak i paszowe. Sama jej uprawa nie jest skomplikowana, chociaż jest zbożem dużo wymagającym od gleby. Pszenica przez setki lat została zmodyfikowana na tyle, że nie straszne są jej susze, wysokie temperatury i inne niesprzyjające rolnictwu zawirowania atmosferyczne (niemniej jednak woli ona chłodniejsze pory roku). Zboże to posiada wiele odmian, natomiast w Polsce najpopularniejszymi z nich są: pszenica ozima (do której zalicza się również pszenica Hondia) i jara.

Z poniższego artykułu dowiesz się trochę o właściwościach i cechach, jakie posiada pszenica ozima Hondia. Jeżeli ciągle wahasz się, czy warto zająć się jej uprawą, zachęcamy do lektury.

Hondia - wysoka jakość plonowania na terenie Polski

Pszenica Hondia została zarejestrowana w Polsce w 2010 roku. Cechują ją wysokie parametry jakościowe, co czyni ją odmianą elitarną. Nawet pomimo niesprzyjających warunków glebowych, uprawa Hondii może pozostawać na wysokim poziomie plonowania. Szereg jej zalet i cech wytrzymałościowych sprawiło, że polscy rolnicy, którzy uprawiają pszenicę ozimą coraz częściej i chętniej sięgają właśnie po Hondię.

Pszenica ozima Hondia wykazuje bardzo dużą odporność na choroby, co znacząco wyróżnia ją wśród pszenic ozimych. Jej wysoka zdrowotność sprawia, że wykazuje wysoką obronność na choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego, brunatną plamistość liści, czy inne choroby atakujące zboża. Hondia daje grube ziarno o bardzo dobrym wyrównaniu i obniżonej zawartości pośladu. Zimotrwałość 5,5 Hondii sprawia, że dobrze znosi polskie zimy. Dodatkowo toleruje nieuregulowane pH, co daje możliwość uprawy na słabszych stanowiskach. Hondia zalecana jest również dla rolników, którzy stosują praktykę opóźniania siewów.

Pszenica ozima Hondia - jak siać i uprawiać?

Tak jak zostało to wcześniej wspomniane, pszenicę w Polsce uprawia spora liczba rolników. Nie oznacza to, że poza granicami naszego kraju nikt jej nie docenia. Jako ciekawostkę wtrącimy, że obszarowo, zaraz po ryżu i kukurydzy, uprawy tego zboża są największe na świecie! Wynika to na pewno z faktu, że pszenica jest wykorzystywana w różnych gałęziach przemysłu. Tę z niższymi parametrami jakościowymi przeznacza się na paszę - nie jest ona zbytnio wartościowa, ale za to jest w stanie szybko osiągnąć wysoki plon. Sytuacja odwrotna dotyczy pszenicy wykorzystywanej do celów konsumpcyjnych. W tym wypadku, na plon trzeba odpowiednio długo poczekać, a gleba, na której zasiana zostanie pszenica, musi spełniać szereg wymagań. Uznaje się, że gleba do uprawy pszenicy powinna posiadać wysokość pH przynajmniej na poziomie 5,5. Tam, gdzie pH jest niższe, raczej nie należy spodziewać się dobrego plonu.

Pszenica Hondia uprawa.

Niezależnie od terminu siewu jakiejkolwiek odmiany pszenicy ozimej, jest to proces, do którego należy się odpowiednio przygotować i zaplanować go możliwie jak najdokładniej. Technologia wykorzystywana do siewu pszenicy ozimej skupia się głównie na przygotowywaniu gleb pod siewy. Najpopularniejsze zabiegi uprawowe, z których korzysta się przy siewie pszenicy to talerzowanie, płytka orka, agregat uprawowy lub uprawowo-siewny.

W procesie uprawy pszenicy można wyróżnić trzy najważniejsze aspekty, które mają ogromny wpływ na wielkość i jakość plonów. Przede wszystkim warto zaplanować i precyzyjnie obliczyć jak duży możemy zebrać plon. Jeżeli plon miałby być niewielki, należy dołożyć wszelkich starań, aby nie zmarnować nawet ziarenka. Kolejną kwestią jest dobrze przygotowany przedplon, a ostatnią - analiza zasobności gleby.

Przedplon

W przypadku pszenicy Hondia (oraz każdej innej pszenicy ozimej) tradycyjnie, do przedplonu stosuje się glebę po rzepaku, burakach cukrowych, a także kukurydzy. Coraz częściej jednak przedplon robi się ze zbóż bobowatych (typu soja). Chcąc chronić plony przed atakiem chwastów, pszenicy nie sieje się na glebie źle zbrylonej i słabo uprawionej.

Terminy

Pierwsze skrzypce w kalendarzu rolnika zawsze grają pory roku i warunki atmosferyczne. To, kiedy zostanie posiana pszenica, zależy głównie od obserwacji warunków atmosferycznych. Przyjmuje się, że termin siania pszenicy przypada na jesień (późny wrzesień - wczesny listopad), jednak z powodu powolnego rozcierania się wyraźnych granic temperatur pomiędzy porami roku, niektórzy ryzykanci sieją ją nawet na początku grudnia.

Pole pszenicy.

Pszenica ozima Hondia nadaje się do późnych siewów, co jest jedną z cech, dzięki którym nieprzerwanie rośnie jej popularność.

Pszenica Hondia - warto czy nie warto?

Hondia jest na pewno ciekawą propozycją na rynku rolniczym. Idealnie wpasowuje się na polski klimat. Poza tym Hondia posiada bardzo dobrą plenność również na terenie Niemiec i jest coraz popularniejsza w Europie. Wiąże się to na pewno z jej wieloma zaletami, szczególnie tymi dotyczącymi pH gleby. Jej grube ziarno i odporność na wyleganie sprawia, że warto wziąć ją pod uwagę podczas planowania upraw.

 

Rolnictwo precyzyjne - wady i zalety

Rolnictwo precyzyjne - wady i zalety.

Rozwój technologiczny spowodowany umieszczeniem satelit na orbicie przyniósł nowe rozwiązania nie tylko dla branży komputerowej. Sygnał GPS początkowo używany tylko przez organy ścigania i służby specjalne, stał się dostępny dla wszystkich. Dzięki nawigacji i błyskawicznemu rozwojowi technologii komórkowej niemal każdego dnia wykorzystujemy nadawany sygnał z GPSu. Także rolnicy, mogą dzisiaj korzystać z systemów map i danych zbieranych przez satelity poprzez wprowadzenie rolnictwa precyzyjnego. Rolnictwo precyzyjne to gospodarowanie wspomagane komputerowo. Przybliżmy jego zalety i sprawdźmy, czy ma jakieś wady.

Początki rolnictwa precyzyjnego

Rolnictwo precyzyjne swoje początki ma już w 1970 roku. Kiedy niektórzy rolnicy w Europie do pola wychodzili jeszcze z końmi, inni już opracowali technikę autoprowadzenia. Technika autoprowadzenia cechowała się utworzeniem na polu ścieżek technologicznych, po których miały poruszać się maszyny rolnicze. Jednak dynamiczny rozwój rolnictwa precyzyjnego nastąpił po 2000 roku, kiedy skok technologii pozwolił na szerokie korzystanie z sygnału GNNS (radionawigacja wykorzystująca fale radiowe nadawane z satelity), a w szczególności GPS (system nawigacji satelitarnej). Rolnictwo precyzyjne poprzez gromadzenie wielu danych i wykorzystywaniu tych informacji nabrało tempa rozwoju.

Jakie dane wykorzystywane są w rolnictwie precyzyjnym?

Agrotechnika w sposób maksymalny wprowadza nowe technologie w obręb gospodarstwa. Odpowiednie systemy zbierają dane o pogodzie. Co ma zastosowanie przy nawożeniu. Wcześniej jednak z map satelitarnych odczytywane są rozmiary pól. System nawigacji także zapamiętuje i mapuje granice pola, by w kolejnym etapie pracy móc odpowiednio sterować torem jazdy maszyny rolniczej. Do centrum danych i programów sterujących agrokulturą w danym gospodarstwie należy także wprowadzić rozmiary urządzeń rolniczych. System rozpoznaje także i zapamiętuje miejsca mniej i bardziej żyzne, czyli takie, które są w stanie wydać większe zasoby plonu.

Rolnictwo precyzyjne - automatyzacja.

Stosuje się czujniki, które montowane są przy uprawach, traktorach, kombajnach, siewnikach, agregatach do uprawy, między roślinami. Czujniki te zbierają informacje o temperaturze gleby, o jej wilgotności, nasłonecznieniu ziemi i roślin w danym miejscu. Dzięki zamontowaniu czujników i użyciu odpowiednich aplikacji poszczególne parametry są wykorzystywane cały czas, aby podnosić wydajności i możliwości płodowe na każdym etapie prac. Na ich podstawie dozowane są zasiewy, nawożenia oraz środki ochrony roślin. Zapisane dane są z automatu łączone z mapą pola i przypisane do określonego miejsca na dany czas.

Zadania rolnictwa precyzyjnego

Głównym zadaniem wprowadzenia rolnictwa precyzyjnego jest precyzyjne zarządzenie w zakresie planowania upraw, ich nawożenia i zabezpieczenia. Zdjęcia map satelitarnych służą do precyzyjnego określenia granic pola. Pozwala to na odpowiednie zaplanowanie toru jazdy poszczególnych maszyn. Ich ustawienie i tor jazdy jest zaplanowany przez centrum zarządzania w gospodarstwie. Dzięki zebranym danym nawożenie jest dozowane w zależności od rodzaju gleby i zakładanych możliwości w celu zebrania obfitych plonów. Tam, gdzie ziemia jest mniej żyzna i system nie rozpoznaje korzyści w większym nawożeniu, stosuje się mniej nawozu na uprawy. Jednak na obszarze, gdzie zebrane informacje wskazują na pozytywne dane w zakresie upraw i plonu nawożenie jest technologicznie zwiększane. Dzieje się to automatycznie, gdy traktor z maszyną rolniczą wjeżdża na dany obszar oznaczony na mapie jako lepszy jakościowo. W tym momencie aplikacja sterująca nawożeniem zwiększa jego dawkę.

Korzyści płynące z wprowadzenia rolnictwa precyzyjnego

Wprowadzenie rolnictwa precyzyjnego w obręb gospodarstwa ma na celu dzięki technologii uzyskanie maksymalnych plonów z uprawy roślin i zbóż. System sterowania prowadzi do obniżenia kosztów produkcji, tam, gdzie nie ma sensu, nie inwestujemy. Tam, gdzie jest cel, skupiamy się na stosowaniu odpowiedniej ilości nawozów i środków ochrony. Zaletą rolnictwa precyzyjnego jest także zmniejszenie kosztów zatrudnienia pracowników, niezbędnych przy pracach na gospodarstwie. Zauważa się także znaczne oszczędności na paliwie. Maszyny nie poruszają się kilka razy po tym samym kawałku upraw. Ich przejazdy, ścieżki i nawroty są precyzyjnie zaplanowane i zoptymalizowane do minimum. Korzyścią płynącą dzięki automatyzacji rolnictwa precyzyjnego jest także angażowanie pogody. Dzięki długoterminowym prognozą pogody system planuje plan prac do przodu. Rolnik nie ma obawy, że spryska plony, a za dwie godziny spadnie deszcz.

Co to rolnictwo precyzyjne - definicja.

Automatyzacja agrokultury ma wady?

Kiedy czytamy o rolnictwie precyzyjnym, niewątpliwie zauważamy szereg zalet. Wszystko zoptymalizowane i zaplanowane jak w szwajcarskim zegarku. No i właśnie przy tym aspekcie pojawia się minus. Tak jak szwajcarskie zegarki są najdroższe ze wszystkich rodzajów czasomierzy, tak też rolnictwo precyzyjne do najtańszych nie należy. Wprawdzie pojawiają się oszczędności w zakresie paliwa, nawozów, oprysków czy ludzi do pracy. Jednak samo wprowadzenie technologii do gospodarstwa wiąże się z dużymi kosztami. Tylko ogromne przemysłowe gospodarstwa, mające do uprawy setki, a nawet tysiące hektarów mają środki finansowe na pełną automatyzację agrokultury. Mniejsi gospodarze stopniowo wprowadzają nowości technologiczne do swoich gospodarstw, jednak dzieje się to małymi krokami, poprzez stopniowy zakup odpowiedniego sprzętu.

Z pewnością minie jeszcze sporo czasu, zanim wszyscy gospodarze przejdą na rolnictwo precyzyjne. Z pewnością jest to przyszłość i dobry kierunek dla rolnictwa. Możliwe, że tak jak stopniowo zmniejsza się liczba mały gospodarstw rolnych na rzecz gigantów przemysłowo-rolniczych, tak też będzie się zwiększać liczba gospodarstw stosujących rolnictwo precyzyjne. Pamiętajmy także, że automatyzacja agrokultury ma pozytywny wpływ na środowisko. Mniej paliwa, mniej kopcących maszyn i mniej niepotrzebnych środków chemicznych. Nasza ekologia z pewnością jest wdzięczna rozwojowi technologicznemu.

Kiedy przekopać poplon i czemu on służy?

Kiedy przekopać poplon i czemu on służy?

W dzisiejszych czasach ekologia jest bardzo modna. Jednak są praktyki ekologiczne stare jak świat. Do takich z pewnością należy zasiew poplonu. Każdy, kto ma ogródek warzywny, pole, działkę, uprawy roślinne i zbożowe praktykuje z pewnością zasiew poplonu i jego przekopania. Kiedy przekopać poplon i jaki jest najlepszy przy uprawie warzyw w ogródkach przydomowych? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Poplon - po co go siejemy?

Poplon jest to zielony nawóz, który zasiewamy jako międzyplon, aby podnieść żyzność gleby. Nawóz zielony siejemy po zbiorach na ogródkach warzywnych, aby wzbogacić ziemię w składniki pokarmowe dla roślin. Masa zielona, jaką jest poplon, ma za zadanie wzbogacić ziemie w azot. Poplon rozkłada się szybko, jest ekologiczny, tani i zdrowy. Dlatego od wieków cieszy się dużą popularnością. Zielony nawóz chroni glebę przed nadmiernym wysuszeniem, hamuje rozrost chwastów, zwiększa zdolność gleby do gromadzenia wody, sprzyja rozrostowi próchnicy. Przy zastosowaniu poplonu zmniejsza się zasolenie gleby i poprawia się aktywność mikrobiologiczna ziemi.

Rośliny na poplon - łubin.

Praktyka zasiewu poplonu jest bardzo stara. Tysiące lat temu, już stosowaną ją na ziemiach Bliskiego Wschodu. Początkowo ludzie prowadzili koczowniczy tryb życia, więc międzyplon nie był konieczny. Jednak z czasem przestali się przemieszczać, a uprawiane koło domu ziemie jałowiały. Szczególnie w okresie zimowym lub suszy gleba była wypłukiwana i wysuszana. Zaczęto stosować zmiany płodów i na zmianę siać różne rośliny. Z czasem, zauważono, że tam, gdzie pory roku są wyraźne i rośliny spożywcze nie rozwijają się zimą, wprowadzono międzyplon. Wykorzystywano go nie tylko do użyźniania gleby. Jego zielone elementy wykorzystywano dla zwierząt, jako paszę lub kiszonkę. Suszono także na siano lub wykorzystywano do ścielenie legowisk.

Rośliny na poplon

Nawozy zielone to przede wszystkim rośliny strączkowe i bobowate. Fasola, gorczyca, łubin żółty czy saradela świetnie sprawdzają się jako nawóz wzbogacający glebę. Do tego celu z powodzeniem używane jest żyto ozime, gorczyca biała czy rzepak jary, rzepak ozimy czy peluszka. Niektóre z tych roślin, używane jako nawóz zielony mają właściwości unieszkodliwiania i wiązania metali ciężkich. Poza tym, że wzbogacają glebę to rośliny te, jeszcze wyłapują szkodliwe cząsteczki w powietrza. Jest to dobre rozwiązanie dla ogródków działkowych leżących w pobliżu ruchliwej drogi lub osiedla. Pamiętajmy, że jakiekolwiek rośliny użyte na poplon będą wzbogacały naszą ziemię w składniki mineralne zdrowiej, niż wszelkiego rodzaju nawozy chemiczne.

Kiedy przekopać poplon letni?

Międzyplon letni, polecane jest wysiać w ogródkach warzywnych w lipcu lub do połowy sierpnia. Kiedy zebrane zostaną wczesne warzywa i wykopane ziemniaki. Warto uprzednio dobrze przygotować glebę. Nie może ona być zbrylona, twarda, zachwaszczona. Podobnie jak pod warzywa, taki i po poplon letni należy ziemię oczyścić, odchwaścić, rozbić grudy i spulchnić. Dopiero możemy zasiać poplon. Świetnie się tu sprawdzi łubin wąskolistny, wyka ozima, jare, gorczyca, rzepak jary i ozimy. Także sprawdzi się tutaj facelia i rzodkiew oleista. Gleba naszego ogródka będzie zabezpieczona przed letnim słońcem i wysuszeniem, a później przed jesiennymi deszczami. Późną jesienią należy przekopać ogródek. Najpierw ścinamy nasz poplon do wysokości 25 cm, górną część składamy na świeży kompost. Potem wskazane jest rozrzucenie na zielony nawóz obornika lub przerobionego kompostu i przekopanie całego ogródka. Aby nawóz mógł dotrzeć do głębszych warstw gleby, należy kopać na głębokość około 20 cm.

Kiedy przekopać poplon? Gorczyca na poplon.

Praktykowane jest także, tak zwane mulczowanie gleby. Jeżeli w danym miejscu planujemy na wiosnę siać ogórki, cebulę, pomidory lub seler warto zastosować ten zabieg. Mulczowanie gleby to pozostawienie letniego polonu przez zimę. Na przekopanie letniego międzyplonu czekamy aż do wiosny.

Kiedy przekopać poplon ozimy?

W innym czasie siejemy i przekopujemy międzyplon ozimy. Zielony nawóz, który będzie zimował w naszej glebie, wysiewamy jesienią. Najlepiej jest siać do końca września, na początku października. Idealne na niego są rośliny ozime takie jak rzepak ozimy, żyto ozime, rzepik ozimy i wyka ozima. Nasiona mieszamy z glebą i czekamy do wiosny z przekopaniem. Właściwości odżywcze naszej ziemi i wiosną będą na dużo wyższym poziomie. Wszystkie poplony należy przekopać na głębokość 15 cm do 20 cm. Jeżeli mamy do czynienia z ciężką glebą wystarczy 15 cm. Natomiast przy glebie lekkiej wskazanie jest na 20 cm. Poplon dostarcza także wielu składników do gleby, już po samym przekopaniu, kiedy rośliny ulegają rozkładowi. Dlatego dobrze jest przekopać go naprawdę wczesną wiosną, żeby miał odpowiedni czas na rozłożenie, zanim rozpocznie się wiosenny siew warzyw.

Poplon a nawozy sztuczne

Bywają gleby bardzo jałowe. W których nie uświadczymy składników odżywczych, a ich strukturę możemy przesiać przez sitko jak piasek. Warto poświęcić im trochę czasu i zanim sięgniemy po sztuczne nawozy zadbać o odpowiedni nawóz zielony. Dalsze aktywne korzystanie z takiego ogródka może okazać się znacznie efektywniejsze, jeżeli zdecydujemy się na poprawienie żyzności gleby tylko przez poplon. Z pewnością stosowanie zielonej masy do nawożenia gleby jest pozytywne dla warzyw, które później będziemy zajadać z tego kawałka ziemi. Jeżeli jeszcze mamy możliwość odłożenie zdrowego kompostu, albo nawiezienia gleby obornikiem, nie może się nie udać.

 

Rolnictwo ekologiczne - na czym polega?

Rolnictwo ekologiczne jest coraz popularniejsze.

Rolnictwo ekologiczne to z wielu względów ważne zagadnienie, które odgrywa coraz większą rolę w Europie, również w Polsce. Osoby prowadzące gospodarstwo rolne, powinny rozważyć produkcję żywności ekologicznej. Korzyści płynące z takiej produkcji daleko wykraczają poza troskę o środowisko. Koniecznie przeczytajcie nasz artykuł, aby nie tylko poznać definicję rolnictwa ekologicznego, ale też dowiedzieć się, jak wyglądają regulacje prawne dotyczące tej kwestii.

Cele rolnictwa ekologicznego

Pod pojęciem rolnictwa ekologicznego kryje się system gospodarowania zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej. Taki sposób gospodarowania zmniejsza zależność od nakładów zewnętrznych poprzez stymulowanie biologicznych mechanizmów produkcyjnych w ramach danego gospodarstwa.

Podstawowym założeniem rolnictwa ekologicznego jest naśladowanie procesów, które zachodzą w naturalnych ekosystemach. Obejmuje o zarówno aspekt ilościowy, jak i jakościowy. Wskazuje się trzy podstawowe cele rolnictwa ekologicznego:

  • utrzymanie wysokiego poziomu próchnicy
  • samowystarczalność paszowo-nawozowa
  • równowaga biologiczna w środowisku produkcji

Warto zaznaczyć, że nie ma jednej powszechnie obowiązującej definicji rolnictwa ekologicznego. System jest definiowany przez dozwolone środki i sposoby produkcji. Co ciekawe, początków rolnictwa ekologicznego upatruje się już w latach 20. XX wieku! Wtedy to Rudolf Steinem (austriacki filozof i przyrodnik) wysunął tezę o silnej zależności między człowiekiem, naszą planetą i całym kosmosem. Ta więź sprawia, że człowiek oddziałując na Ziemię, nie powinien ingerować w naturalne ekosystemy.

Rolnictwo ekologiczne - jego historia.

Z kolei na naszych ziemiach za prekursora rolnictwa ekologicznego uważa się Stanisława Karłowskiego. Wprowadził on w roku 1931 w swoim majątku w Szelejewie (liczącym ok. 1760 hektarów) biodynamiczne metody upraw. Popularyzował też system, który obecnie nazwalibyśmy rolnictwem ekologicznym poprzez wydawanie broszur i organizowanie szkoleń.

Rolnictwo ekologiczne w Polsce

Szybki rozwój rolnictwa ekologicznego w ramach unijnego sektoru rolnictwa jest związany między innymi z ze stale rosnącym zainteresowaniem konsumentów produktami ekologicznymi. Aby zapewnić skuteczne ramy prawne, UE postanowiła przyjąć nowe przepisy. Niestety, między innymi ze względu na panującą pandemię koronawirusa, prace legislacyjne zostały znacznie spowolnione. Mając na uwadze zdolność zainteresowanych podmiotów w państwach członkowskich do przejścia na nowy system, Komisja odroczyła wejście przygotowanego prawodawstwa wtórnego w życie o rok. Rozporządzenie 2018/848 miałoby więc obowiązywać nie od początku tego roku lecz od 1 stycznia 2022 roku. Zmiany, które wprowadzi nowe rozporządzenie dotyczyć będą między innymi wzmocnienia systemu kontroli czy ułatwień dla drobnych rolników, którzy chcieliby przejść na produkcję ekologiczną.

Liczba podmiotów, które prowadziły w Polsce działalność z zakresu rolnictwa ekologicznego w roku 2019 wynosiła 20 146. Warto zaznaczyć, że największą powierzchnię ekologicznych użytków rolnych stanowiły uprawy zbóż. Aby zapewnić konsumentom gwarancję, że rolnicy stosują się do przepisów produkcji ekologicznej, każde państwo UE w celu inspekcji wyznacza jednostki certyfikujące lub organy kontroli. Zanim producenci, dystrybutorzy i sprzedawcy będą mogli handlować żywnością określaną jako ekologiczna, muszą zarejestrować się w lokalnej jednostce certyfikującej.

Rolnictwo ekologiczne w prawie

Jeżeli chodzi o wymogi prawne, które regulują produkcję ekologiczną w Unii Europejskiej, to są one ustanowione w rozporządzeniach. Obowiązują one w całości i bezpośrednio w każdym państwie członkowskim.

Rolnictwo ekologiczne w Polsce i innych państwach UE.

Podstawowe rozporządzenie to:

  • rozporządzenie rady (WE) nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r. - w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych i uchylające rozporządzenie EWG (Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej) nr 2092/91

Rozporządzenie z 2007 roku nadal obowiązuje, a Komisja uzupełnia je szeregiem aktów wykonawczych- dotyczą one zarówno produkcji, jak i dystrybucji produktów ekologicznych.

inwentura