Wraz z wiosną i rozwojem upraw zbożowych narasta problem z zachwaszczeniem pola. Chwasty w zbożu występują niemal zawsze. Różnią się ze sobą, na co wpływ mają warunki środowiskowe na danej glebie. Niezależnie jaki to jest chwast, ich obecność zawsze hamuje rozwój roślin uprawnych. Jakie są najczęściej występujące chwasty w zbożach i jak je zwalczać? Kilka wskazówek poniżej.
Dlaczego chwasty w zbożach są szkodliwe?
W zbożach ozimych na wiosnę zaobserwować możemy liczne występowanie chwastów z gatunków jednoliściennych i dwuliściennych. Chwastów w zbożach należy się pozbyć jak najszybciej, ponieważ mają one wpływ na prawidłowy wzrost roślin uprawnych. Konkurują one między sobą o wodę, światło i składniki pokarmowe. Wiele gatunków chwastów tę walkę wygrywa, ponieważ ich zapotrzebowanie na składniki pokarmowe z gleby przewyższa zapotrzebowanie zbóż. W rezultacie uprawy słabną, ich wzrost jest zahamowany, a chwasty w zbożach rosną w siłę. Pamiętajmy, jednak że ten problem nie tylko pojawia się w pszenicy ozimej, czy innych zbożach ozimych. Dotyczy on wszystkich upraw zbożowych, niezależnie od pory wysiewu.
Kolejnym powodem do intensywnego zwalczania chwastów jest walka o wodę. Pobierają one znaczne ilości wody z gleby. Opóźnia to moment wschodu zbóż, ponieważ brak wody wydłuża czas kiełkowania nasion zbóż ozimych lub jarych. Chwasty w zbożach także odbierają uprawą światło. Tworzą zacienienia, które nie tylko pozbawiają przyszłe plony światła słonecznego, ale także wyższej temperatury, która jest niezbędna do prawidłowego wzrostu i dobrej kondycji rośliny uprawnej.
Występowanie chwastów w zbożach
Na terenach Polski rolnicy bardzo dobrze znają rośliny o zabawnych nazwach: chaber bławatek, przytulia czepna, miotła zbożowa, mak polny, liścia flagowego, fiołek polny, wyczyniec polny czy bodziszek drobny. Wszystkie wspomniane rośliny to chwasty, które spędzają sen z powiek nie jednego rolnika. Zwalczanie chwastów jest możliwe dzięki zastosowaniu środków ochrony roślin, które są substancjami czynnymi likwidującymi lub hamującymi rozwój powyższych chwastów.
Sposoby chemiczne na najpopularniejsze chwasty zbożowe
Miotła zbożowa to chwast szeroko rozpoznawalny, ponieważ to najczęściej występująca trawa w zbożach ozimych. Jej rozwojowi służą gleby kwaśne i lekko wilgotne. Jednak nie ma wygórowanych wymagań, dlatego rozwija się niemal wszędzie. Jej siewki pojawiają się jeszcze przed zimą, jednak gdy mamy suchą jesień intensywnie rozsiewa się dopiero wiosną. Miotła zbożowa nabyła odporność na niektóre substancje czynne z grupy herbicydów, w związku z czym jej zwalczanie chemiczne do najprostszych nie należy. Substancje czynne, które są wykorzystywane do zwalczania miotły zbożowej i ograniczenia jej wzrostu to jodosulfuron metylosodowy, flufenacet, beflubutamid, pinoksaden, chlorotoluron.
Przytulia czepna jest to chwast, który upodobał sobie glebę żyzną i bogatą w azot. Budowa przytulii czepnej pozwala na jej przyczepianie się do rośliny i wspinanie wraz z jej wzrostem. Jest to chwast wyjątkowo konkurencyjny, który odbiera uprawą najcenniejsze składniki pokarmowe. Niebezpieczne jest już występowanie jednej sadzonki na 10 metrów kwadratowych pola. Przytulia kiełkuje już przy temperaturze około 0 stopni C, niestraszne są jej mrozy. Substancje czynne, które są wykorzystywane do zwalczania przytulii czepnej i ograniczenia jej wzrostu to flufenacet z pikolinafen, diflufenikan, prosulfokarb, florasulam.
Środki ochrony roślin
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z głową. Są to substancje czynne, które w pierwszej kolejności mają eliminować chwasty, jednak ich nieprawidłowe użycie jest szkodliwe dla upraw, ludzi i środowiska. Koniecznie przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie. Zawsze należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa przed każdym użyciem. Na etykiecie znajdziesz informacje dotyczące produkty, jego przeznaczenia, dawkowania i możliwości łączenia w opryskiwaczu z innymi środkami chemicznymi. Będą tam także informacje o czasie wykonywania zabiegu oprysku na uprawach, w każdym przypadku zboża może to być inny miesiąc, w zależności od rodzaju substancji i fazie rozwoju roślin na uprawie plonu.
Popularną grupą środków ochrony roślin, które skutecznie pomagają zwalczyć chwasty, są herbicydy. Herbicydy to rodzaj pestycydów służących do selektywnego lub nieselektywnego eliminowania chwastów w uprawach. Ich użycie może stanowić uzupełnienie mechanicznych zabiegów pielęgnacyjnych. Herbicydów (głównie zawierających kwas 2,4-dichlorofenoksyoctowy lub metsulfuron metylu) używa się zarówno dolistnie, jak i doglebowo.
Ochrona plonu polnego przed chwastami poprzez oprysk powoduje najefektywniejszą walkę z chwastami. Ostatnimi czasy dużo mówi się o szkodliwości oprysków na środowisko. W tym celu i ze względu na dobro ekologiczne opracowuje się środki chemiczne bezpieczniejsze dla przyrody. Niestety zwalczanie chwastów jest coraz trudniejsze, ponieważ wiele szkodliwych roślin uodpornia się na poszczególne substancje. Stosowania niektórych oprysków należy niekiedy zaprzestać, ponieważ fazy ewolucji chwastu doprowadziły do odporności rośliny na niego. Dlatego pamiętaj przed każdym użyciem, przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu oraz miej na względzie bycie na bieżąco ze zmieniającymi się trendami w zastosowaniu środków ochrony roślin.