Mulczowanie terenów zielonych

Mulczowanie jest to technika nawożenia gleby, poprzez ścięcie i rozdrobnienie zielonego nawozu. Uprawiana jest w celu zmniejszenia parowania wody i hamuje wzrost chwastów. Zatrzymuje także wilgotność przy glebie i zapobiega wysuszaniu na wskutek działania czynników atmosferycznych. Najlepiej z tych funkcji wywiązuje się w porach suchych, nie mniej mulczowanie poplonu ozimego także przynosi odżywcze rezultaty dla gleby. Na rynek wprowadzono specjalne kosiarki do mulczowania trawy oraz maszyny do mulczowania krzewów i gałęzi. Na rynku pojawiają się firmy usługowe, które w ekologiczny sposób odpady organiczne przekształcają w wartościowy nawóz dla gleby i innych roślin. Odpowiednio przeprowadzone mulczowanie trawnika, łąki lub pola zaowocuje w przyszłości.

Mulczowanie trawników

Mulczowanie trawnika, na czym polega? Po skoszeniu powierzchni trawnika następuje mulczowanie trawy (czyli jej rozdrabnianie na jak najmniejsze części) i rozłożenie na powierzchni gleby, którą porasta. Jest to niekosztowny zabieg pielęgnacji trawnika, który zatrzymuje parowanie wody. Rozłożenie skoszonej trawy również stanowi naturalny nawóz dla naszego trawnika. Jeżeli zaopatrzymy się w kosiarkę, z funkcją mulczowania pielęgnacja trawnika zajmuje nam mniej czasu. Warstwa pokosu już w momencie koszenia równomiernie rozkłada się pomiędzy źdźbłami.

Mulczowanie możemy wykonywać regularnie, co kilka dni kiedy ścinamy trawę. Należy jednak pamiętać, że ścinane źdźbła powinny mieć długość około 4 cm. Wtedy skracamy je zaledwie o 1/3 ich długości. Dlatego zabieg należy powtarzać dość regularnie, ażeby trawa nie urosła zbyt wysoka. Pokos dłuższy niż 1,5 cm należy kosić kilkakrotnie lub zebrać stare źdźbła. Dopiero gdy koszony trawnik utrzymamy na wysokość około 4 cm, możemy powrócić do mulczowania. Zbyt częste koszenie nie zaszkodzi naszej trawie.

 

Mulczowanie trawnika.

Wskazane jest zainteresowanie się mulczowaniem kiedy nasza trawa zaczyna usychać lub przestaje być odporna na szkodniki i czynniki pogodowe. Jeżeli zauważymy żółknięcie, przerzedzanie lub usychanie należy przejść do podstawowej ochrony ogrodu i zrobić zabieg mulczowania. Ochronimy wtedy system korzenny przed wysuszeniem i utrzymamy trawnik na odpowiedniej wysokości.

Mulczowanie terenów pod inwestycje

Mulczowaniu podlega nie tylko trawnik, ten zabieg nie ogranicza się tylko do drobnych roślin i traw z twojego ogrodu. Odpadów organicznych możemy także szukać wśród gałęzi i krzaków. Podczas karczowania terenów pod inwestycję i budowę domów. Kiedy szybko należy oczyścić ogród z niechcianych gałęzi. Można wykorzystać specjalne maszyny i wykonać mulczowanie. Sprzęt, który rozdrabnia gałęzie i suche trawy na budowie miesza rozdrobnione drewno z ziemią. Warstwa gleby zostaje równomiernie i szybko naturalnie użyźniona. Dodatkowo pozbywamy się problemu z koniecznością wywiezienia do kosza lub na wysypisko odpadów po karczowaniu.

Mulczowanie łąk

Tereny zielone to także łąki. Utrzymanie ich w odpowiedniej kondycji jest niezwykle ważne dla rolnika i przedsiębiorcy. Mulczowanie łąki polega na skoszeniu jej i jednoczesnym rozdrobnieniu, a następnie skoszoną trawę zostawiamy na łące. Niestety o łąkę trudniej zadbać, niż o trawnik w ogrodzie przydomowym. Trudno zbyt często kosić trawę, a ta do mulczowania nie może być zbyt długa. Jeśli taka będzie, warstwa pozostawionego mulczu może stworzyć tak zwany filc na łące, który będzie pleśniał i wytwarzał ogniska z grzybami. Jeżeli pora jest wilgotna lub występuje duża liczba opadów, mulczowania łąki należy unikać. Najlepiej zabieg ten wykonywać przy słonecznej pogodzie i systematycznie. Jednak gdy pogoda jest słoneczna, z łąk i pastwisk najczęściej korzystają zwierzęta, więc koszenie z mulczowaniem jest zbędne.

Mulczowanie gleby rolnej

Mulczowaniem jest nazywany także element uprawy konserwującej, polegający na pozostawieniu warstwy mulczu na polu przez zimę. Zabieg ten ma za zadanie chronić glebę przed czynnikami atmosferycznymi w okresie późna jesień, zima i wczesna wiosna. Chroni glebę przed nadmierną utratą wilgotności i parowaniem, reguluje temperaturę dzięki zatrzymaniu ciepła wiosną i jesienią. Stanowi też formę nawozu organicznego i dostarcza glebie składników pokarmowych. Wreszcie hamuje rozrost chwastów. Jedyne co należy zrobić, to jesienny poplon lub resztki słomy, kukurydzy zmulczować przed zimą i pozostawić aż do wiosny. W tym czasie materia organiczna ulegnie stopniowemu rozłożeniu, a na wiosnę zostanie przyorana i zmieszana z glebą. Zabieg ten przebiega odmiennie niż mulczowanie trawy, nie mniej zasada jest taka sama, pozostawiona warstwa zabezpiecza i odżywia glebę.

Ścięta trawa.

Podsumowanie zalet mulczowanie terenów zielonych

Niezależnie czy zabieg pielęgnacji trawnika prowadzimy przy pomocy kosiarki z funkcją mulczowania, czy sami zajmujemy się skoszoną trawą, pamiętajmy, że jest to proces dbający o kondycję naszego trawnika i prawidłowy system korzeni. Skoszona trawa pozostaje w naszym ogrodzie i zostaje wykorzystana jako nawóz, nie zalega i nie trafia do kosza. Mulczowanej trawy nie musimy już tak intensywnie podlewać, a więc oszczędzamy wodę. Jeżeli zostawiamy pokos na łące lub zamierzamy mulczować glebę na polu uprawnym, pamiętajmy także że mulczowanie przynosi głównie korzyści i prawidłowo wspiera nas w walce o czyste środowisko. Nie rosną nam nowe chwasty, a więc zaoszczędzamy czas i energię na ich usuwanie. W przypadku pola uprawnego oszczędzamy także paliwo i środki finansowe na opryski przeciwko chwastom. Jednocześnie przy tym nie dostarczamy szkodliwych dla środowiska środków chemicznych do gleby.

 

inwentura